Kuzguncuk | Satul de tip Boutique de pe malul Bosforului

Kuzguncuk este un cartier din districtul Üsküdar de pe partea asiatică a Bosforului din Istanbul, Turcia. Cartierul este centrat pe o vale care se deschide spre Bosfor și este oarecum izolat de partea principală a orașului, fiind înconjurat de rezerve naturale, cimitire și o unitate militară.

Este un cartier liniștit, cu străzi căptușite cu case de lemn antice. Kuzguncuk se învecinează la nord cu Beylerbeyi, la est cu Burhaniye, la sud cu İcadiye și Sultantepe, iar la vest cu Bosforul. Pe cealaltă parte a Bosforului se află Beșiktaș.

Cuvântul kuzguncuk înseamnă „mic corb” sau „fereastră cu bară a ușii închisorii” în turcă. Se spune că numele provine de la o persoană sfântă pe nume Kuzgun Baba, care a trăit în zonă în timpul sultanului Mehmet II  sau din corupția unui nume anterior, Kozinitza.

În perioada bizantină, această zonă ar fi putut fi numită Khrysokeramos (Hrisokeramos), care înseamnă „țiglă de aur”, din cauza unei biserici de aici cu un acoperiș aurit.  În jurul anului 553, Narses a construit aici o biserică cu hramul Fecioarei Maria.

Evreii, care au fost expulzați din Spania și Portugalia, au început să se stabilească în Imperiul Otoman la sfârșitul secolului al XV-lea. În calitate de imigranți voluntari, au avut mai multă libertate în ceea ce privește locul de reședință și mulți au părăsit cartierele evreiești tradiționale din Istanbul, cum ar fi Balat, pentru sate de-a lungul Bosforului, cum ar fi Kuzguncuk. Cea mai veche dovadă ale prezenței evreiești în cartier este o piatră funerară din 1562.

Armenii au început să se stabilească în Kuzguncuk în secolul al XVIII-lea și au devenit un grup considerabil până în secolul al XIX-lea. Înregistrările otomane arată o cerere din 1834 ca serviciile lor religioase nocturne să fie permise să continue fără interferențe. În 1835, a fost construită prima lor biserică.

După înființarea Israelului, populația evreiască, odată mărită în Kuzguncuk, a scăzut rapid.

Pogromul din 1955 a provocat emigrarea multor membri ai grupurilor minoritare din Istanbul, inclusiv grecii și armenii lui Kuzguncuk. Astăzi au rămas foarte puțini non-musulmani. Acest exod a deschis locuințe ieftine imigranților din Anatolia, schimbând compoziția etnică a cartierelor din Istanbul. Majoritatea noilor rezidenți din Kuzguncuk provin din regiunea Mării Negre. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, 15% dintre locuitorii din cartier erau din İnebolu, 15% din Rize, 10% din Trabzon, 10% din Tokat, 10% din Kars și 10% din Sivas.

Secția de poliție din Kuzguncuk a fost mutată din cauza statisticilor scăzute privind criminalitatea.

Cu străzile sale liniștite și casele istorice, există atât de multe de făcut în acest cartier. Iată câteva locuri din Kuzguncuk care merită descoperite …

Străzile Kuzguncuk: În primul rând, fiecare stradă și casă din Kuzguncuk are o frumusețe distinctă. Vă recomandăm să economisiți 1-2 ore pentru a explora frumusețile din partea principală a districtului.

Cafenele Kuzguncuk: În timp ce vă plimbați prin acest cartier liniștit, puteți face pauze mici pentru a vă bucura de mese plăcute sau pentru a lua cafea sau ceai în cafenelele tip boutique care oferă o gamă de gusturi speciale.

Conacul Kuzguncuk Fethi Ahmet Pașa: Conacul lui Fethi Ahmet Pașa – soțul lui Atiye Sultan (fiica lui Mahmud al doilea) – care era un ambasador se numără printre locurile de neuitat din acest Sinagogi în Kuzguncuk: În secolul al XVII-lea, când evreii au început să se stabilească în districtul Kuzguncuk. În secolul al XX-lea, 800 de familii de evrei locuiau în zonă.

Sinagoga Beth Yaakov și Sinagoga Beth Nissim sunt printre sinagogile care ar trebui să fie văzute în mod special.

Biserici în Kuzguncuk: Există două biserici în regiune. Biserica armeană din Surp Krikor Lusavoriç, construită de Boğos Ağa Șalcıyan în 1861 și Biserica Hagios Panteleimon, construită de arhitectul Nikola în 1892, se numără printre punctele de reper care trebuie vizitate. construită de Üryanizade Ahmed Esad Efendi în timpul domniei lui Abdulhamid al II-lea.

Ekmek Teknesi: Brutăria cu care suntem familiarizați cu toții din seria TV Ekmek Teknesi se află pe strada İcadiye.

Pavilionul Cemil Molla: Construit de Cemil Molla, se remarcă ca fiind primul pavilion cu studio foto, încălzire și instalație telefonică. Este, de asemenea, primul pavilion iluminat de generatoare, doar al doilea după Palatul Yıldız. Prin urmare, merită cu siguranță timpul dvs.

Marco Pașa: Mormântul lui Marco Apostolidis Pașa, care a trăit în anii 1821-1888 și a fost medicul lui Abdulaziz, este și el aici. Marco Pașa a fost unul dintre părinții fondatori ai Semilunii Roșii.

Cum să mergi acolo

Există multe servicii de autobuz către Kuzguncuk. Unele dintre acestea sunt autobuzele 15T, 15B, 15P, 15C, 15S, 15, 15Y, 15B, 15C, 15S. De asemenea, puteți ajunge acolo după ce vă plimbați de-a lungul liniei de țărm Üsküdar.

Ce să mănânci în Kuzguncuk

Kuzguncuk oferă o gamă largă de locuri de luat masa care vă vor atrage în timp ce vă plimbați pe străzile liniștite din zonă. Majoritatea cafenelelor oferă propriile meniuri unice. Există chiar locuri renumite pentru ceai, cafea sau hamburgeri.

Kuzguncuk oferă, de asemenea, opțiuni delicioase de mic dejun. Toate locurile de aici se remarcă prin boutique și abordarea prietenoasă față de clienți. Printre locurile populare din Kuzguncuk se numără Betty Blue, İsmet Baba, Kuzguncuk Balıkçısı, Sitare, Pita Kuzguncuk, Kafe La Mekan, Metet Közde Döner și Kosinitza.

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!