5 lucruri despre Turcia pe care probabil nu le ştiai

Cu o istorie lungă şi bogată, o multitudine de civilizaţii şi imperii, dar şi etnii şi religii diverse şi-au lăsat amprenta asupra Turciei, ţara care se întinde pe două continente. Cu siguranţă ai auzit multe lucruri despre acest minunat şi fascinant stat, însă sunt şi lucruri pe care probabil nu le ştiai. Iată câteva dintre ele:

Originea lui Moş Crăciun este în Turcia

Da, pare greu de crezut, mai ales că ne-am fi aşteptat ca mult îndrăgitul Moş Crăciun să fie originar din nord, într-o patrie a zăpezii, nicidecum dintr-o ţară exotică. Moş Crăciun ar proveni de la Saint Nicholas (Sfântul Nicolae), un călugăr creştin din oraşul maritim Myra din Asia Minor (acum, în perioada modernă Demre, Turcia) în timpul Imperiului Roman. Reputația sa a evoluat în rândul credincioșilor, așa cum era obișnuit pentru primii sfinți creștini, iar legendarul său obicei de a oferi în secret daruri a dat naștere modelului tradițional al lui Moș Crăciun.

A doua cea mai veche cale subterană din lume este în Turcia

La 17 ianuarie 1875, a început să funcționeze funicularul subteran Tünel, devenind a doua cale ferată din lume subterană după cea din Londra. Tünel continuă să circule între Beyoğlu și Karaköy și este una dintre cele mai vechi linii feroviare supraviețuitoare din Europa continentală.

Agricultura a început în Turcia

Istoricii sunt de părere că cele mai vechi exemple de agricultură provin din sud-centrul Turciei, unde în urmă cu mai bine de 11.000 de ani locuitorii din Çatalhöyük, o mare așezare neolitică și calcolitică, consumau culturi ca grâul şi orzul.

Turcia a introdus lalelele în lume

Chiar dacă nu se cunoaşte exact origina lalelelor, un lucru se ştie sigur. Otomanii au iubit această floare şi au contribuit la popularizarea ei în Europa. Laleaua a ajuns în Olanda, în secolul al XVI-lea, printr-un ambasador flamand care îl vizitase pe Suleyman Magnificul, suldatul Imperiului Otoman la acea vreme.

Una dintre cele mai vechi biserici creştine se află în Turcia

Una dintre cele mai vechi biserici creştime se află în Antakya (în trecut Antiohia). Este vorba de o peşteră despre care se crede că ar fi fost săpată de însuşi Apostolul Petru, împodobită mai târziu cu o frumoasă faţadă de piatră de către cruciaţi.

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!