Bazar Istanbul | Grand Bazar vs Bazar de Cartier | Locații noi bazar

În lumea toată se vorbește despre bazaruri și mulți turiști caută să le viziteze.

Deși etimologia cuvântului bāzār nu este concludentă, se consideră că el ar putea fi derivat din rădăcina *uahā-čā / ărana cu sensul de „piață” (având drept corespondent cuvântul persan bahā, „ preț”). Această rădăcină este pusă în relație de către specialiști în limbi de origine indo-europeană cu alte cuvinte din sfera semantică a pieței și a vânzării sau cumpărării, precum cuvântul latin vēnum, „de vânzare” sau cel francez vendre, „a vinde”[5]. În persană, cuvântul bāzār acoperă, la origine, trei semnificații[6]:

  1. zi de piață, având loc de obicei o dată pe săptămână, când țăranii își aduc recolta la vânzare;
  2. un târg ce are loc la o dată anume;
  3. locul fizic unde are loc piața și care desemnează deopotrivă magazinele, tarabele, caracterizate de o morfologie arhitecturală specifică.

Cea mai apropiată țară în care se desfășoară bazar pentru noi este Turcia. În Istanbul găsești cele mai multe bazaruri și cele mai renumite. Cu toții am auzit cel puțin o dată despre Marele( Grand) Bazar și cu siguranță toți turiștii îl vizitează. Este adevărat; este grandios,  spectacular  și măreț.

 

În limba turcă, çarșı reprezintă echivalentul instituției numite în lumea persană bazar. Locul desemnat de către çarșı se opune astfel pieței deschise, care se organizează o dată pe săptămână, și care se numește pazar. Cel mai cunoscut dintre bazarurile turcești, devenit prin sine o instituție, la fel ca și bazarul din Teheran, este Marele Bazar din Istanbul, în turcă Kapalı Çarșı, literalmente „bazarul închis”, adică acoperit.

Există, încă din timpurile otomane, diverse tipuri de çarșı și în spațiul urban din afara Instanbulului. Construit pe modelul bazarurilor persane, care includeau străzi cu magazine așezate de-o parte și de cealaltă, formând un complex comercial unitar, bazarul otoman reprezenta un loc de întâlnire al vieții comerciale cu cea socială și religioasă. Existența, și astăzi, în limba turcă a expresiei çarșıya çıkmak, literalmente „a ieși la piață”, cu sensul însă de „a ieși în oraș” stă drept dovadă pentru importanța socială a bazarului în lumea turcă.

Marele Bazar este o piață închisă (kapalı çarşı) în care negustorii de orice tip își expun produse precum: textile, decorațiuni, mirodenii și delicatese tradiționale. Fluxul de oameni este extrem de mare, iar negustorii se întrec în a covinge clienții să intre în magazinul lor prin amabilitatea lor (excesivă uneori) oferind ceai și cafea. Le place să negocieze, dar dacă ții la portofelul tău și tu poți negocia, o să observi că poți cumpăra produsul la jumătate de preț în final.

Marele Bazar este situat într-o zonă extrem de turistică, astfel că negustorii își permit să „umfle” prețurile, de aceea vreau să vă propun și alte bazaruri în AER LIBER , pe care le puteți vizita lejer, mai ales în acest context pandemic. Sunt locații simple precum străzile principale ale unor cartiere care se închid pentru o zi, dar se întind pe o distantă de 1.5-2km ( să vă luați încălțări comode) și care au prețuri cu mult mai mici. Putem spune că Marele Bazar este pentru turiști și bazarul din cartier pentru localnici, însă de ce să nu profităm și noi? Aceste tipuri de bazar se desfășoară doar în anumite zile ale săptămânii.

 

Lista bazarurilor din împrejurimi 

Kadiköy – marți

Beykoz – zilnic

Beșiktaș – sâmbătă

Erenköy – joi

Kozyatağı – vineri

Yeşılköy – miercuri

Ulus – joi şi duminică

Bakırköy – sâmbătă

Fatih – joi

 

Sâmbăta este zi de bazar și în cartierul meu. O stradă principală se închide începând cu ora 06 dimineța devreme. Până la ora 07:30 se instalează tarabele pentru a putea primi primii clienți. Este deschis pănă seara târziu sau până își termină comerciantul marfa.

Sâmbăta aceasta am petrecut-o special acasă doar ca să pot ajunge în bazar pentru cumpărături. Îmi era dor de produse proaspete și de căscat ochii la fiecare produs, fiecare legumă, fructă sau ce mai vindeau ei pe acolo.

La intrare în bazar ce credeți că există? Vă spun eu, dezinfectant.. Și tare mi-a fost surprinderea că era și folosit. Vă las și dovada..

După un tur de 2 km în care am analizat prețuri, am făcut cumpărăturile și am plecat mulțumită tare acasă.  Iătă căteva poze din bazarul cartierului meu :

 

 

 

 

 

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!