Ce monedă să folosești când vii la Istanbul? Lira turcească vs. Valuta vs. Cardul

Ți-ai planificat un concediu în Turcia și ai dubii despre ce monedă este mai avantajos să ai la tine? Iată câteva sfaturi simple care îți vor face viața mai ușoară în vacanță.

In primul rând, cel mai avantajos, dat fiind faptul că lira turcească în acest moment este foarte depreciată, este să deții valută ( nu contează daca vrei dolari, euro sau liră- GBP, doar că dolarul este mai popular aici, însă ce îți este ție ușor să pregătești în România sau ce ai deja pe acasă.)

In al doilea rând, nu uita să iei și un card de credit/debit alături, o să-ți povestesc imediat de ce.

Să presupunem că ai ales dolari ca și valută și vii cu avionul: NU schimba dolarii NICIODATĂ în aeroport sau în România; Nu este absolut deloc avantajos!

Iți recomand, dacă ai nevoie să cumperi o cartelă prepaid din aeroport sau alte cheltuieli personale, să folosești acel card despre care îți spuneam mai sus. Există carduri care au corespondenți aici, în Turcia, pe care le poți folosi pentru a face plați și chiar retrage bani de la bancomat fără comision și la un curs valutar bun.

In aeroport există foarte multe bancomate de la diferite bănci. Iată câteva exemple de corespondențe:

  • Unicredit – YapiKredi
  • Garanti – Garanti
  • ING – ING

Nu toată lumea cunoaște povestea cardului REVOLUT, dar pe scurt, este un card de debit, pe care tu depui o suma de bani, și îl poți folosii pentru plăți sau retragere cash la un curs valutar foarte bun comparativ cu celelalte carduri.

Spre exemplu la bancomat ING poți scoate cash lira turcească , unde bifați fără comision. De pe Revolut poți scoate și de la bancomatul Halkbank.

De reținut că și retrasul banilor cash de pe Revolut, are o limită. https://www.revolut.com/

Eu personal, am folosit Cardul Avantaj de la Credit Europe și Banca Transilvania, fără probleme. Unele bănci din România doresc să fie anunțate că urmeaza să folosiți cardurile în Turcia, pentru a le activa funcționalitatea. Este bine să verificați cu banca cu care lucrați, pentru a evita reținerea cardului la bancomate.

Dacă veniți cu cash în valută, precum dolari, euro, etc, vă recomand să nu vă aruncați la primul exchange ci să verificați 2-3 să găsiți pe cel mai avantajos.

De asemenea, nu vă schimbați toți banii, poate nu o să-i folosiți, poate în altă zi o să prindeți un schimb valutar mai avantajos. In unele locuri poți plătii direct cu dolari, deși eu personal nu recomand.

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!