Te afli în situația în care pleci într-o călătorie către Istanbul cu mașina in leasing de la serviciu sau nu ești proprietarul acesteia? Iată câteva indicii despre cum trebuie să decurgă trecerea vamei în Turcia:
Exemplu 1:
Mașina este pe numele firmei iar șoferul este administratorul firmei și asociat unic.
Rezolvare – Iți trebuie procură din partea firmei pentru șofer, chiar dacă e asociat unic. Dacă este în leasing, necesită procură din partea leasingului pentru firmă. Procura trebuie tradusă în limba turcă.
Exemplu 2:
Mașina este pe firma soției în leasing și o conduce soțul în timp ce soția este și ea în mașină.
Rezolvare – Este nevie doar de o procură, nu contează cine o conduce. Procura trebuie tradusă în limba turcă.
Exemplu 3:
Dacă mașina este pe numele de dinainte de căsătorie
Rezolvare – Trebuie schimbat certificatul autoturismului. ( Rarele sunt cazurile în care dacă arăți certificatul de căsătorie, este eficient. Se poate întâmpla însă este un risc pe care trebuie sa vi-l asumați)
Detalii explicite:
Traficul auto
Codul circulaţiei rutiere şi semnalizarea rutieră în Turcia sunt conforme cu reglementările internaţionale.
Reţeaua de drumuri este bine dezvoltată, cu noi autostrăzi, unele terminate altele în construcţie. O mare parte a drumurilor naţionale importante sunt cu două benzi pe sens.
La intrarea în Turcia, detaliile autoturismului vor fi înregistrate în paşaportul şoferului, prin aplicarea unei ştampile. Această înregistrare conţine şi data până la care puteţi conduce pe teritoriul Turciei.
Este important de reţinut faptul că persoana care a intrat în Turcia cu autoturismul, trebuie să şi iasă de pe teritoriul acestei ţări cu acelaşi mijloc de transport. Dacă renunţaţi la ea în timpul şederii, veţi avea nevoie de documente speciale care să ateste că nu aţi vândut-o în Turcia. În acest sens, autorităţile locale vor emite un certificat pe care va trebui să-l aveţi asupra dvs. permanent.
Documente necesare pentru deplasarea cu autoturismul:
În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:
- Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internaţională tip carte verde;
- Împuternicire (procură), tradusă în limba turcă, din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Atenţie! Procura trebuie să fie tradusă de către un traducător autorizat, autentificată la notar şi apostilată.
- Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată.
Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.
Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat atât România cât şi Turcia, în cazul în care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci în mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus.
În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia trebuie să obţineţi în prealabil, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, documentele necesare pentru transport internaţional.
Defecţiuni
Pentru depanarea cauciucurilor trebuie să vă deplasaţi la o vulcanizare – lastikci .
Pentru parbrize şi alte părţi de maşină va trebui să găsiţi cel mai apropiat service auto – oto sanayi.
Parcarea
Nu parcaţi în locuri interzise. Recuperarea unei maşini care a fost tractată necesită multiple formalităţi.
Aparatele anti-radar şi de detectare a dispozitivelor radar:
În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată contravenţie, fiind pedepsită cu amenzi substanţiale şi confiscarea aparatului.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
În caz de accident uşor/cu răniţi, autovehiculul nu va fi mişcat din loc până la sosirea organelor de poliţie. Pentru accidentele care au loc în afara oraşelor competenţa revine Jandarmeriei.
În caz de accident soldat cu deces, conducătorii auto implicaţi sunt reţinuţi până la data stabilirii vinovăţiei de către autorităţile judiciare.
Atenţie!
Trebuie să solicitaţi o copie a raportului constatator întocmit de poliţie.
În situaţia în care autovehiculul este imobilizat pentru un timp, nu plecaţi din Turcia până ce nu solicitaţi de la autoritatea vamală anularea înregistrării făcute autovehiculului în paşaport (la intrarea în Turcia) şi eliberarea unui document care să vă permită trecerea frontierei fără autovehiculul respectiv.
În caz de accident, puteţi contacta următoarele numere de telefon: Poliţia Rutieră 154, Jandarmeria 156.
Lasa un comentariu