Cum te muți în Turcia? Ghid practic pentru aventurieri| Permis de ședere vs Cetățenie

Ai visat întotdeauna să te muți în Turcia, în marea metropolă Istanbul sau poate în sudul țării, la mare, la soare, unde vara ține 5 luni? Din motive profesionale sau familiale trebuie să faci această mutare? În continuare câteva impresii și sfaturi care sper să te ajute.

In primul rând trebuie să știi că un cetățean român poate intra și sta pe teritoriul Turciei timp de 90 zile într-un interval de 6 luni.. După îndeplinirea perioadei, dacă decizi să stai mai mult și nu ai actele necesare țin să te anunț nu doar  că vei primi amendă (destul de mare) , ci și interdicție de intrare în țară ( de obicei între 2-5 ani, în funcție de perioada depășită).

Sunt multe variante prin care poți sta o perioada mai lungă aici( vize de student,medicală, de formare profesională, de călătorie,de afaceri,de cercetare științifică, etc)  însă doar 2 dintre ele îți pot oferi rezidență permanentă: investiții de 250.000 $ (cumpărare imobil) pe teritoriul Turciei sau membru de familie cetățean turc.

Puțini sunt cei care își permit o astfel de investiție, însă dacă totuși o fac, ulterior pot lua permis de ședere temporară/cetățenie prin aplicare a unui dosar cu documentele cerute de autorități.

Când vorbim despre membru de familie cetățean turc ,vorbim despre investiții minime. Dau exemplu concret: cetățean român casatorit cu cetățean turc, căsătoria înregistrată în România. Cetățeanul român intra în Turcia și imediat cum ajunge începe să pregătească dosarul cu documente cerute de autorități pentru depunerea dosarului pentru permis de ședere. Trebuie sa facă programare online aici https://e-ikamet.goc.gov.tr/

loc în care i se explică și ce documente exact are nevoie să prezinte la înfățișare ( vor fi prezenți ambii soți).

Printre documente cerute se află carte de identitate, certificat de căsătorie, certificat de naștere , toate trebuiesc apostilate ( ori în România, înainte de a pleca, ori în Turcia, la consulatul României) și cele mai importante:

– dovada domiciliului în Turcia ( chirie sau proprietate personală a soțului cetățean/ă turc/ă)

– dovada asigurării medicale ( plătită pe o perioadă de minim 1 an sau co-asigurat al cetățeanului turc daca acesta lucrează) ( sau poate cetățeanul român se angajează imediat cum sosește în Turcia și compania pentru care lucrează plătește asigurarea medicală ca oricărui angajat) http://www.sgk.gov.tr/

– dovada posibilităților financiare cetățeanului turc că poate întreține cetățeanul român ( salariu sau economii)

Dosarul este soluționat relativ rapid, chiar dacă legal este stabilit un termen mare de fapt în realitate în maxim 2 săptămâni primiți prin poștă permisul de ședere, ACASĂ.  Valabilitatea permisului de ședere diferă de la caz la caz, poate fi 1, 3 sau 5 ani. Criteriile de acordare nu le-am înteles, poate pe ochi frumoși. Acest permis de ședere conține un număr de identificare precum CNP-ul din buletinul românesc care te identifică oriunde, ei il denumesc TC.

Din acest moment ai aceleași drepturi ca și un cetățean turc, în afară de dreptul la vot. Dreptul la vot este exercitat de către cetățeni ai statului respectiv. Dacă vrei sa devi cetățean turc, poți de asemenea aplica, ca membru de familie, doar după minim 3 ani de căsătorie. Cetățeanul român poate aplica la București sau Constanța, dacă nu a plecat înca din Romania la  www.konsolosluk.gov.tr

Documentele necesare pentru obținerea cetățeniei turce fiind casatorit/ă cu cetățean/ă turc/ă sunt următoarele:

– 2 formulare de petiție a solicitantului (care urmează să fie pregătite de ambasadă / consulat), – certificatul de naștere original / cartea de identitate a soțului / soției turce, – certificat de căsătorie original, – certificatul de naștere original al solicitantului și traducerea certificată în turcă, – copie pașaport notarial a solicitantului și traducerea certificată turcă a acestuia, in cazul în care solicitantul deține cetățenia unei alte țări, ar trebui trimisă o copie legalizată a documentului de cetățenie (cum ar fi certificatul de naturalizare, pașaportul, cartea de identitate) împreună cu traducerea certificată în turcă – documentație care arată rezidența comună a cuplurilor în ultimii 3 ani (permis de conducere, contract de închiriere, act de încredere, extras de cont bancar, facturi de utilități etc.), – document de cazier judiciar obținut de la autoritățile locale cu traduceri certificate în turcă, – 8 fotografii color ale pașaportului frontal ale solicitantului realizate în ultimele 6 luni cu numele și prenumele scrise pe spatele fiecărei fotografii. (Toate fotografiile ar trebui să fie identice. Nu sunt acceptate fotografiile duplicate pe computer), – fotografii în pașaport frontal cu 4 culori ale soțului / soției turcești realizate în ultimele 6 luni. (Toate fotografiile ar trebui să fie identice. Nu sunt acceptate fotografiile duplicate pe computer), – Scrisori de recomandare de la 2 cetățeni turci cunoscuți ai solicitantului. (Copii ale certificatului de naștere turcesc / carte de identitate, adresa de domiciliu și numerele de telefon ar trebui să fie prezentate împreună cu scrisorile.)

Un avantaj interesant al permisului de ședere față de cetățenia în sine este că, dacă ești cetățean străin în continuare, poți achiziționa bunuri și imobile, precum mașini și apartamente sau case fără să plătești TVA-ul. Cântăriți bine înainte dacă merită să iei cetățenia sau doar un permis de ședere pe care îl poți prelungi pe perioadă permanentă. 

 

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!