Iznik | Localitate creștină dintr-o societate musulmană

Sfârșitul de an a fost foarte aglomerat și n-am apucat să vă povestesc despre un weekend petrecut în Iznik (Niceea), un orășel încărcat cultural la o oră distanță de partea asiatică a Istanbulului.

In lumea creștină Niceea a căpătat notorietate prin faptul că a găzduit două Concilii ecumenice (oecumenice) din istoria timpurie a creștinismului, primul și cel de al șaptelea. După cucerirea Constantinopol-ului de către creștinii cruciați din cruciada a IV-a, în 1204, Imperiul Bizantin s-a fărâmițat în mai multe formațiuni statale. Dar moștenitorul de drept al fostului imperiu a devenit Imperiul bizantin de Niceea, numit așa după numele noii sale capitale, Niceea.

Orașul a servit drept capitală provizorie între 1204 și 1261, după care Constantinopolul a fost recucerit de bizantini, prin împăratul Mihail al VIII-lea Paleologos. Capitala Imperiului Bizantin a redevenit Constantinopolul, Niceea rămânând o capitală de provincie.

Orașul se află într-un bazin fertil, la capătul estic al Lacului İznik, delimitate pe categorii de dealuri la nord și la sud. Este situat cu peretele de vest a acesteia crescând de la lac în sine, oferind atât de protecție de la asediul de la această direcție, precum și o sursă de aprovizionare.

Orasul are o populatie de circa 15.000. Acesta a fost un centru de district al provinciei Bursa din anul 1930. Acesta a fost în districtul Kocaeli între 1923-1927 și a fost o comuna de Yenișehir (delimitate la Bilecik înainte de 1926) rl între 1927-1930.

Arheologii turci au descoperit o basilică (biserică) bizantină scufundată sub Lacul Iznik din Turcia.

Ceramica Iznik este renumită pentru ornamentele meticuloase, ce combină elemente otomane și chinezești. Numele provine de la orașul omonim din Anatolia, parte din Turcia actuală, care a fost centrul producției de ceramică în timpul otomanilor, de la jumătatea secolului al XIV-lea și până la finalul secolului al XVII-lea.

Secolul al XVI-lea este considerat epoca de aur pentru ceramica Iznik, când inovațiile în ceea ce privește decorațiunile și paleta de culori s-au diversificat și au devenit tot mai complexe. Vasele Iznik sunt fine, din lut alb-cenușiu acoperit cu o peliculă subțire, creată dintr-un amestec de argilă și apă.

În această perioadă se folosește foarte mult albastrul turcoaz, iar ornamentele sub pictate pe fundal alb. Design-ul devine mai simplu, dar se inspiră în continuare din motivele chinezești. Cel mai des se produceau farfurii, dar și boluri, ulcioare și vase de flori, pictate cu forme stilizate și simetrice de flori, frunze și fructe, precum și cu motive liniare abstracte.

La jumătatea secolului al XVI-lea, gama de culori se extinde și se folosesc diferite nuanțe de verde și violet, iar elementele au contur negru. Ulterior, ceramica Iznik aduce în prim plan roșul viu și verdele smarald, iar tematica devine mai amplă și include scene figurative și compoziții abstracte. În această perioadă, Imperiul Otoman se află la apogeul său, iar producția de ceramică Iznik crește.

Secolul al XVII-lea vine cu o decădere lentă din cauza dificultăților economice, iar în secolul al XVIII-lea producția de ceramică se mută în orașul Kutahya.

Vase originale de Iznik se găsesc în prezent în muzee din lumea întreagă, unele dintre cele mai impresionante colecții aflându-se la British Museum și Victoria and Albert Museum din Londra, Marea Britanie, Muzeul Luvru din Paris, Franța, Muzeul Palatului Topkapi, Muzeul Sadberk Hanim și Muzeul Arheologic din Istanbul, Turcia etc.

Locuri de vizitat:

1.Lacul Iznik

2.Explorați Iznik

3.Atelier de artă Adilcan-Nursan

4.Poarta Lefke

5.Ușa Istanbulului

6.Câmp de măslini

7.Docul Iznik

8.Canionul Sansarak

9.Izvorul termal Keramet

Recomandări restaurante:

1.Restaurantul Camlik

2.Şarlo Mustafa Fish and Pita Saloon

3.Restaurantul Rahmi Baba

4.Restaurantul Karacakaya

5.Kofteci Yusuf

6.Cafeneaua Seyir

Despre Ayasofia Camii din Istanbul ați auzit deja, dar știași că există și în Iznik? cu aceeași denumir, dar de vreo 5 ori mai mică…

Dacă vă întrebați cum e mâncarea, stați fpră grijă, toată Turcia gătește bine. Vă las un exemplu:

Mă întorc din nou la subiectul ceramica de Iznik, pentru că vreau să vă precizez că acolo toate obiectele sunt pictate manual, cu o tehnică clară și precisă, care ulterior se pun în cuptoare încinse la o anumită temperatură, pe care cuptoarele normale nu o pot avea.

Să te plimbi pe străzi și să intri în fiecare atelier, să privești artiștii cum creează, este o adevarată plăcere și inspirație. Bineînțeles, și gaură în buzunar. 

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!