De cand ne-am stabilit în Istanbul weekendurile au devenit zile pentru călătorii și descoperit locuri noi. Weekendul trecut nu am avut la dispoziție decât o singură noapte așa că am decis să mergem undeva aproape de Istanbul. Căutând printre opțiuni am descoperit că la o oră și jumătate de Istanbul se află Lacul Sapanca.
Lacul Sapanca, cu zile calde de vară, izvoarele cu flori și zile de iarnă îmbrăcate în zăpada, este una dintre cele mai populare locuri din regiune. Vizitatorii se pot opri la cele câteva cafenele și restaurante poziționate în jurul lacului și să se bucure de vedere sau de un tur cu bicicleta prin împrejurimi.
Una dintre cele mai vizitate locuri din regiune este Kirkpinar. Situl a numeroase specii de plante și natură virgină, Kırkpınar are numeroase locații ce merită vizitate.
Un alt loc ce trebuie vizitat este Masukiye unde puteți face plimbări și să vă bucurati de vederea pitorească a acestui sat fermecător popular pentru restaurantele sale ce servesc preparate din păstrăv delicios.
Iubitorii de natură pot explora regiunea din vecinătatea zonelor muntoase luxuriante verzi din Sapanca. Platourile Cigdem, Soğucak, Inonu, Dikmen și Sultanpinar sunt locatii ideale pentru a explora diversitatea naturală a zonei.
Istanbuldere și Aygir Creek fac legătura cu Lacul Sapanca și sunt alte minuni naturale care dezvăluie obiective turistice unice.
Pasionatilor de istorie ce vizitează Sapanca au ocazia să exploreze monumentelele istorice care fac parte din perioada otomană. Moscheea Sultanului Rahim, Moscheea Rustempasa, Vecihi Poarta, sarcofagele și pietre funerare ale perioadei bizantine sunt printre site-urile istorice majore ce merită vizitate.
Sapanca oferă o varietate de izvoare termale și hoteluri confortabile pentru turiștii care doresc să-și petreacă o vacanță liniștită și de întinerire.
Nu am avut foarte mult timp să căutam hotel așa că am rezervat la http://www.adiamondhotelsapanca.com/ unde am găsit conditii ok de cazare. Camera noastră s-a aflat la parter , în camera existau un pat dublu matrimonial și un pat single ( pentru copil ) și un balcon mic către grădină. Hotelul deține o piscină exterioară pentru adulți, o piscină exterioară pentru copii, sauna și hamam.
Hotelul este certificat COVID 19 și își asumă toate măsurile de igienă și siguranță în acest context pandemic. In interior atât angajații cât și turiștii poartă masca, iar în restaurant mesele sunt la distanță mare între ele. Despre mâncare vă pot spune că meniul este diversificat și gustos, iar seara poți petrece în preajma șemineului care arde liniștit.
Aici am gustat pentru prima dată desertul Kabak Tatlisi ( dovleac copt) cu tahin ( pastă de susan) și caimac… un deliciu cu siguranță.
După copiosul mic dejun și puțină relaxare o bine meritată cafea turcească pe care am savurat-o într-o locație la începutul padurii. Locație al cărui nume nu mi-l amintesc din păcate, însă proprietara foarte amabilă, ne-a lasat să ne bucurăm de priveliște și ne-a oferit gratuit cele de mai jos. Câtă amabilitate, cât profesionalism turistic și despre cum știu turcii să iși atragă clienții…
Locația hotelului este undeva mai sus la poalele munților astfel că am hotarat să coborâm către lac să descoperim peisajul, fiind unul care categoric iți taie respirația. In afara faptului că este o liniște pe care la Istanbul nu o găsești, ce m-a surprins foarte tare a fost că pe lac nu se regăsesc ambarcațiuni. Decât câteva biciclete pe apă și barca cu vâsle. Insă sunt atât de puține încât nici nu se observă de la distanță.
După câteva ture în stânga și dreapta am descoperit foarte multe restaurante pe marginea lacului cu gradini și spații de joacă foarte mari, hamacuri și zone de relaxare. Ce nu mi-a plăcut este faptul că în vecinătatea acestora se afla o stradă împortantă și utilizată și oarecum traficul se auzea foarte aproape de tine, dar aveai posibilitatea să te îndepărtezi de aceasta alegând un restaurant îndepărtat.
Seara pe lac este un peisaj mirific scos dintr-un basm pe care nu o să il uit prea curând, credeți-mă… In lac se oglindea apusul soarelui și parca nimic nu mișca. ( noi dădeam la pedale la bicicletă )
A doua zi, după ce am luat micul dejun copios, ne-am relaxat și într-un final am terminat de strâns și bagajele, am facut check-out și parcă nu am fi vrut să mergem direct acasă, așa că am dat roată prin zonă și uite așa am descoperit un parc de aventură in Sakarya cu tiroliană, zipline și…. ATV. Ne-am suit într-un ATV încapator pentru toată familia și am plecat pe traseu…destinația finală fiind..LACUL SAPANCA
A fost distractiv pentru toată familia, e clar că ne place adrenalina, însă acum se înnopteaza mai devreme și a trebuit să ne punem la drum către casă. După atâta aventură și apetitul a crescut. Nu am vrut să oprim la clasicele benzinării sau restaurante gen mall de pe marginea drumului, așa că am ieșit putin de pe șoseaua principală și am găsit o gradină ( restaurant ii ziceau ei, dar eu aș fi zis ca e locuința lor) unde iți poți alege carnea și face propriul grătar. Grătarul ți-l încing ei și îl aduc lângă masă ca să te poți ocupa de el. Mie personal mi se pare interesantă ideea și menționez că și în Istanbul sunt multe restaurante ca acesta, în care iți gătești singur carnea/grătarul.
Pentru noi Lacul Sapanca a fost o destinație de relaxare și reîmprospătare a simțurilor. Iubim verdele și verdele ne iubește pe noi…
Ca și costuri orientative:
- hotel – 500 tl / noapte
- închiriere atv – 150 tl/ 20min
- mâncare – 500 tl/ 2 zile/ 2 adulți și 1 copil
Total: 1150 tl ~580 ron
Lasa un comentariu