Toată lumea e obișnuită să facă vacanțele în zonele deja cunoscute de litoral precum Antalya, Bodrum, etc… însă ca localnic o să mă strădui să vă arăt și alte opțiuni interesante, mai ales pentru cei care călătoresc cu mașina sau în modul camping, deși exisită și aeroporturi în jur.
Vara trecută am avut norocul să plec în concediu cu prieteni care aveau o casă în zona Ayvalık mai precis lângă plaja Sarımsaklı , o plajă cu nisip foarte fin și apă extrem de clară.
Ayvalık este un oraș situat între Izmir și Çanakkale, este unul dintre cele mai importante centre de turism din Turcia. Deși Ayvalık are o populație de oraș mare în anotimpurile de iarnă, se confruntă cu o creștere periodică a populației în timpul verii, cu efectul turismului. Ayvalık, care a găzduit diverse civilizații din istorie, se află pe Lista temporară a Patrimoniului Mondial UNESCO din 2017.
Am ajuns noaptea în jurul orei 22, dar direct la plajă ne-am oprit, să simțim nisipul și să ne odihnim. Era o priveliște nemaipomenită, luna se oglindea în apă iar aceasta lumina nispul, astfel că aproape nu am avut nevoie de lumină.
Am făcut baie în mare la ora 00:00 inclusiv copilul, deoarece apa fierbea efectiv. Super atmosferă… Primele 2 zile am stat la plajă acolo, local, deoarece nisipul și apa erau perfecte, vremea de asemenea.
Ayvalık este un district din provincia Balıkesir din Turcia, pe coasta Mării Egee. Este situat pe o câmpie îngustă de coastă, înconjurată de dealuri joase la est, acoperite cu pini și măslini. Ayvalık este, de asemenea, înconjurat de arhipelagul insulelor Ayvalık (dintre care cea mai mare este insula Cunda) pe mare și de o peninsulă îngustă din sud, numită Peninsula Hakkıbey. Ayvalık este cel mai sudic district al orașului Balıkesir. Gömeç, Burhaniye și Edremit sunt alte districte ale provinciei Balıkesir, situate pe malul Mării Egee și sunt aliniate, respectiv, la nord. Regiunea se află sub influența unui climat tipic mediteranean cu ierni blânde și ploioase și veri calde și uscate.
Specialitățile zonei Ayvalık sunt următoarele:
- koruk suyu – suc de struguri necopți/cruzi
- tost
- ceai din macaroons
- suc de dude
- ulei de măsline
- fructe de mare și meze – rețete diferite
Principalele obiective din zonă le reprezintă însuși plaja Sarımsaklı datorită nisipului fin și apei limpede, Insula Cunda – există frecvente servicii de microbuz către această insulă, care este conectată la continent printr-un drum. Pe această insulă există multe biserici și mănăstiri. Insula este renumită și pentru peștii săi. Insă cel mai renumit lucru este localul unde se face Cafea pe piatră. Cafeneaua are o arhitectură neo-clasică cu geamuri foarte mari unde cafeaua are un gust extraordinar.
Puteți vizita Șeytan Sofrası pe dealul din apropierea acestei așezări printre pini despre care se zvonește că ar aparține diavolului. Acest gol seamănă cu o amprentă și se află pe podeaua de lavă. Este printre lucrurile care ar trebui să le faceți , mai ales apusul la Șeytan Sofrası.
Cam la o oră distanță de Ayvalık se află o destinație de vis – Hasan Boğuldu Şelalesi! Nu cred că am văzut așa ceva înainte.. o oază pe dealuri printre culturile de măslin, o cascadă rece ca gheața dar pe timpul verii foarte răcoritoare și binevenită.
Situat în granița Parcului Național Kazdağları din Balıkesir, drumul Akçay-Altınoluk, cascada Hasan Boğduldu oferă vizitatorilor un spațiu magnific într-o zonă înconjurată de natură verde. Există, de asemenea, o zonă de picnic în acest parc, unde vizitatorii care doresc să se răcorească vara se lasă în apele lor înghețate. Numele cascadei se bazează pe o legendă. Legenda Hasan Boğdür este după cum urmează: Țăranul Hasan, care se îndrăgostește de fata din sat Emine, vrea să se căsătorească cu ea. Cu toate acestea, familia Eminei are unele condiții pentru această căsătorie. Potrivit acestui lucru, Hasan trebuie să-și ducă sacul de sare de 40 de kg fără să-l scoată de pe spate, traversând muntele și ducându-l acolo unde locuiește Emine. Hasan, cu răni adânci pe spatele sacului de sare,cu efectul căldurii, își dă seama că nu poate reuși la jumătatea drumului și sugerează să scape la Emine. Emine este foarte sigură că Hasan va reuși. Când Hasan a înțeles că nu poate duce la capăt drumul decide să se înece. Emine, găsește mai târziu scrisul dat de Hasan pe iaz. Apoi, Emine se spânzură de copac chiar lângă iazul cu mesajul pentru ea. Din acea zi, numele cascadei este Hasan Boğduldu, iar copacul care atârnă deasupra acestuia se numește Emine Çınarı.
A fost o vacanță foarte plăcută pe care mi-am dorit s-o împărtășesc cu voi… De altfel, în această vacanță am mai vizitat și alta locație însă se afla 2 ore de mers cu mașina, așa că am decis să fac un articol separat despre. Precis o sa vă placă!
Enjoy!
Love, D.
Lasa un comentariu