Restricţii Turcia. Istanbul şi Antalya, zone cu risc ridicat. Harta zonelor în funcţie de numărul de cazuri

Potrivit noilor reglementări publicate în data de 1 martie 2021, în Turcia provinciile au fost împărţite pe zone în funcţie de numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19), anunţă Consulatul General al României la Istanbul.
Zonele galbene şi albastre sunt cu risc scăzut, în timp ce zonele portocalii şi cele roşii sunt cu risc ridicat respectiv foarte ridicat. Pe tot teritoriul Turciei se menţine restricţia de deplasare între orele 21.00 şi 05.00.
Pentru zonele portocalii și roșii se mențin restricțiile privind deplasările persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și sub 20 de ani.
Pentru zonele portocalii, inclusiv Istanbul, se vor permite deplasările de luni până sâmbătă, restricția pentru Istanbul menţinându-se duminica.
Necesitatea prezentării la intrarea în Turcia a unui test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, a fost prelungită. Companiile aeriene pot solicita testul la îmbarcarea în avion. Conform reglementarilor date de autoritățile turce până în prezent, nu sunt derogări de niciun fel de la aceasta regulă.
Accesul în mijloacele de transport comun, în spaţiile de cazare sau în centrele comerciale se va face în continuare pe baza Codului HES.

Ce este Codul HES şi cum îl obţii

Potrivit Consulatului General al României la Istanbul, pentru a utiliza mijloacele de transport rutier, aerian, feroviar sau maritim de pe teritoriul Turciei, precum şi a avea acces în hoteluri, pensiuni sau moteluri şi în centrele comerciale este nevoie ca turistul să aibă un cod unic de identificare, denumit HES Code. Pentru ca cetăţenii străini să obţină acest cod trebuie să trimită un mesaj la numărul 2023, de pe un număr de telefon din reţeaua de telefonie mobilă turcă, cu textul „HES Cetăţenia Seria Paşaportului Anul naşterii Numele de familie” (Exemplu: „HES ROM 0555551112 1992 POPESCU”). Codul HES poate fi obţinut şi prin intermediul aplicaţiei de telefonie mobilă „Hayat Eve Sığar”, disponibilă în App Store și Google Play, înaintea sosirii în Turcia.

Vezi mai jos harta cu zonele în funcţie de risc:

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!