ȘILE | Perla de la Marea Neagră de pe teritoriul turc

Ce zici să scapi de ritmul rapid al Istanbulului și să te îndrepti către un loc apropiat, care îmbrățișează atât istoria, cât și natura?

Chiar dacă face parte din orașul metropolitan, numele acelui loc care se comportă de parcă ar fi Bodrum sau Marmaris este Șile!

Șile, la care poți ajunge într-un timp scurt, cum ar fi 1 oră sau 1,5 ore cu mașina, are o atmosferă în care poți explora și găsi liniște în fiecare anotimp. Mai mult, plajele sale sunt la standarde internaționale și au steag albastru!

Ești gata să te trezești devreme într-o dimineață și să pornești la drum și să descoperi acest paradis apropiat de parcă ar fi fost un alt tărâm?

Locuri de vizitat în Şile

1 – Farul Sile

Farul Șile, un loc care merită multe fotografii, îi inspiră pe oameni să creadă că lumea este frumoasă și îi face pe oameni să iubească viața… Cea mai emblematică clădire care reprezintă Șile, farul,  a fost construit de sultanul Abdülmecid în 1859. De atunci, a fost însoțitorul tuturor navelor care trec prin Marea Neagră. Puteți vedea Farul Șile, care este cel mai mare far din Turcia cu lățimea și raza de lumină de până la 56 km.
Puteți vizita farul, care astăzi este muzeu, dar continuă să funcționeze activ, între orele 10:00 și 16:00 în toate zilele, cu excepția lunii. Parcul Kavala, chiar lângă far, care este foarte fotogenic atât prin prisma în sine, cât și prin priveliștea pe care o oferă, este unul dintre locurile în care poți avea o priveliște inedită în timp ce savurați o ceașcă de ceai.

2- Ağlayan Kaya

Stâncile plângătoare la 600 de metri de Farul Șile, au o poveste foarte tristă. Se crede că fata bogată Eftalya și ciobanul sărac Mehmet au plâns pentru dragostea lor neterminată în anii 1730. Stâncile sunt situate într-un golf curat, cu steag albastru, unde localnicilor le place să înoate. Mulți turiști spun că curgerea apei dintre aceste stânci este ca lacrimile unei persoane care plânge, probabil din cauza legendei. La finalul povestirii, când îndrăgostiții nu s-au putut reuni, s-au lăsat în mâinile valurilor violente ale Mării Negre.

3 – Castelul Ocaklı Ada (Castelul Şile)

Se ştie că, Castelul Şile, care este unul dintre cele 4 castele vechi din zonă, a fost construit în urmă cu 2000 de ani în perioada genoveză, iar bizantinii şi otomanii foloseau şi ei acest castel în scop de supraveghere. Etajul cel mai de jos al castelului, care a fost construit cu 4 etaje, este folosit ca pivniță, în timp ce fiecare dintre celelalte 3 etaje este conceput pentru a fi un spațiu de locuit pentru 20 de soldați. Această structură, care seamănă mai degrabă cu un turn decât cu un castel, cu o lungime de 12 metri și o lățime de 100 de metri pătrați, a fost recent restaurată cu cooperarea Municipiului Șile și a Universității Kocaeli. Privind marea peste stânci, acest mic castel singuratic a câștigat o mare faimă pe rețelele de socializare cu noua sa imagine după restaurare. Acesta este unul dintre cele mai fotogenice colțuri ale zonei, la fel ca Farul Șile.

4 – Fântâna Hanımsuyu

Fântâna Hanımsuyu Dacă sunteți unul dintre cei care se pierd pe coridoarele trecutului în timp ce trec pe lângă monumente istorice sau privesc monumente istorice, adăugați această fântână la traseul dvs. după far și castel. O vei găsi fără să cauți, pentru că se află în cel mai central loc din Șile, bazarul! Fântâna a fost construită de o egipteană pe nume Hatice Hanım în 1871, adică în perioada otomană. Potrivit unui zvon, apa era încă dulce pentru că s-a adăugat zahăr la sursă în timp ce fântâna se construia.

5 – Case Istorice Şile

Unele dintre casele istorice Şile, care au fost construite cu aproape 150 de ani în urmă, au fost restaurate şi luate sub protecţie. Spre deosebire de casele de astăzi pe care le vizităm făcând treceri scurte în zone înguste, în aceste case cu două etaje locuiau împreună cu bunicii, uneori cu mătuși și unchi, precum și cu toate rudele. Întâlnești adesea aceste case, care au fost construite în întregime din lemn folosind stejar și castan care cresc din abundență în satele din jur, și în Göksu și Akçakese. În centrul orașului Șile, îl puteți vedea mai ales în cartierele Hacı Kasım și Bali. Străzile înconjurate de aceste case sunt locurile în care dragostea ta pentru fotografie va crește și vei cădea în istoria recentă a Șile-ului ca oaspete.

6 – Bazarul Sile

Bazarul general Șile este o necesitate pentru o excursie de o zi pentru a vizita bazarul unde puteți găsi produse din pânza exclusivistă Șile, puteți cumpăra suveniruri și puteți întâlni restaurante cu mese delicioase.

7 – Dealul Kumbaba

Există câteva descoperiri a căror valoare a fost înțeleasă până în timpurile bizantine și au supraviețuit până astăzi. Dealul Kumbaba a fost considerat de secole un medicament alternativ cu efectul vindecător al nisipului său. Minunea dealului Kumbaba, la 2 km de centrul orașului Șile, este în nisipul său portocaliu și roșu. Aceste nisipuri, realizate din aliaj fier-cupru și radioactive, au fost salvatorii bizantinilor, care sufereau de reumatism și dureri articulare în vechime șile. Bizantinii îl numeau Güneş Hamam și aduceau turiști în același mod ca actualele companii de turism.
Deși nu cunoaștem amploarea cercetărilor oamenilor de știință de astăzi, nisipul Kumbaba este considerat a fi un remediu pentru afecțiuni precum respiratorii, pielea și digestia în această epocă. Desigur, singurele informații scrise despre Kumbaba aparțin călătorului turc. Evliya Çelebi, în faimosul său Seyahat, menționează că un savant musulman, al cărui nume nu l-a dat, a trăit acum 400 de ani și a aplicat cunoștințele pe care le-a dobândit în Egipt cu tratarea nisipului de aici. Deoarece identitatea acestui savant este încă necunoscută, el a fost identificat cu nisipul pe care l-a folosit ca medicament și l-a numit Kumbaba, iar chiar pe deal a fost construit un mormânt reprezentativ. Dacă veniți în Kumbaba vara, puteți înota și în mare de pe plajă aici.

Alte Trasee  în Șile
1 – Peșterile Șile

Deși încercăm să descriem Șile într-o singură pagină, trecutul său datează din perioada î.Hr. Să nu spunem că a văzut în fiecare perioadă a Epocii de Piatră, începând cu anul 12.000 î.Hr., că a fost patrie pentru multe imperii și port pentru multe nave. Grecii antici au iubit atât de mult acest port stâncos încât l-au numit Şile, care înseamnă floare sălbatică. Zona, care are o geografie supraterană foarte atractivă, are și peșteri pe care le numim poarta de acces la subteran, care merită văzute. Aceste peșteri, care au fost folosite și ca adăpost de primii creștini scăpați de persecuția romană, apar în zonele de coastă și în sate. În afară de multe locuri misterioase, cum ar fi Peștera Ocaklı Ada, Peștera İnkese, Peștera Gürlek, Peștera Tersane, Peștera Soğuksu, există una care iese în evidență de celelalte prin popularitatea sa. Potrivit poveștilor, Zeki Müren, dependent de Șile, a mers în această peșteră pentru a-și găsi liniștea și a fi singur, ba chiar a susținut un concert. Cunoscută și sub denumirea de Soarele de Seară, peștera este renumită și pentru priveliștea orientată spre mare și este o destinație frecventă nu numai pentru cei interesați de sporturile rupestre, ci și pentru fotografi.

2 – Cascada Değirmençayıri

Cascada, la 33 km de Şile şi adiacentă graniţei Gebze, este o frumuseţe foarte modestă şi naivă.  Curgând de la o înălțime de 12 metri, cascada se usucă în lunile de vară, așa că vă recomandăm să mergeți primăvara.

3 – Agva

De fapt, în Șile sunt zeci de sate frumoase, dar Ağva, care este la fel de popular ca și Sile, este un loc de minunat. Dacă doriți să vă păstrați traseul lung și să petreceți mai mult timp în regiune, vă recomandăm să vedeți acest loc. Situată în punctul în care pârâurile Yeşilçay și Göksu se întâlnesc și se varsă în Marea Neagră, Ağva merită văzută atât vara, cât și iarna. Numele său în latină înseamnă „sat construit între două pâraie”.

4 – Lacul Ascuns  Saklı Göl

Hiddengöl: Să ai un lac ascuns atât de aproape de Istanbul și să te poți plimba în jurul lui și să iei micul dejun cu vedere la rațe plutitoare este un lux grozav pentru un oraș. Situat în satul Karamandere, la 14 km de centrul orașului Șile, Lacul Ascuns Saklı este aproape un punct de evadare, în ciuda faptului că este un lac de baraj artificial. Poți să stai în restaurantul de pe mal și să privești zecile de nuanțe de verde sau să faci un picnic la grătar.

În încheiere vreau să menționez plajele incredibile pe care le-am văzut și care m-au impresionat maxim. De ce? Și noi avem deschidere la Marea Neagră, însă plajele noastre nu arată deloc așa…Nisipul este o combinație interesantă, rar întâlnită.

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!