Te întorci din Turcia și aceasta este pe lista galbenă? Cine nu stă în carantină?

„Pentru ca primesc sute de intrebari pe zi, pe toate canalele posibile, la care efectiv nu fac fata sa raspund, vreau sa fac putina lumina in marea de intrebari si nelamuriri cu privire la eternele schimbari care vin odata cu ,,detestata” lista galbena ce ne da batai de cap saptamanal teoretic, practic… cand considera Guvernul de cuviinta sa o schimbe.

Iar daca lista tarilor si modul in care este calculat ce stat devine ,,galben” este deja clar pentru cei mai multi dintre noi (o tara devine “galbena” daca are – raportat la populatie – mai multe cazuri decat Romania), carantina si mai nou obligativitatea testarii pentru cei care se intorc in Romania din Zona Galbena este inca o nebuloasa.

Astfel, astazi vreau sa trecem in revista toate hotararile CNSU din ultimele 2 saptamani, mai exact hotararea nr. 6 din 04.02.2021, nr. 7 din 04.02.2021 si nr. 9 din 11.02.2021 pe care le puteti gasi si aici, cu mentiunea ca acest material ii vizeaza indeosebi pe cei care calatoresc pentru turism, nu neaparat transporturi sau in interes de munca, asupra carora nu ma voi opri.

Cine este exceptat de la carantina/izolare conform ultimelor schimbari stipulate in Hotararea nr. 9 din 11.02.2021 a CNSU?

Raspuns: FOARTE MULTI. Sincer, cred ca jumatate din populatia Romaniei. 

***precizez inca o data ca aici nu voi face referire si la exceptiile care au fost dintotdeauna, precum transportatorii, diplomatii, personalul navigant, lucratorii transfrontalieri etc, ci ma voi referi cu in special la persoanele care calatoresc cu precadere in scop turistic.

– cei care au ambele doze de vaccin facute si minim 10 zile de la doza 2. In Romania sunt cateva sute de mii de oameni care deja se incadreaza acum in aceasta exceptie – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera c.

– cei care au avut Covid in ultimele 90 de zile – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera b.

– cei care isi iau o “vacanta dupa vacanta” – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera a. Mai exact, daca te intorci din vacanta/business trip din Zona Galbena, ai un test negativ la sosire si arati tot la sosire ca vei pleca din tara oriunde altundeva in maxim 3 zile de la intrarea in Romania – atunci esti exceptat. Legea nu spune cat timp trebuie sa pleci si unde (poti pleca tot intr-o tara de pe Lista Galbena, de exemplu), ci legea spune doar ca atunci cand intri in Romania dintr-o tara de pe Lista Galbena, daca vrei sa nu stai in carantina atunci trebuie sa arati dovada ca vei pleca din tara in maxim 72 de ore si sa ai testul negativ la sosire (asta inseamna sa arati un bilet de avion, o rezervare la hotel in strainatate, un bilet de tren/autocar, etc). Nu este mentionat nicaieri ce documente doveditoare trebuie sa arati la granita, insa dovezi precum bilet de tren, bilet de avion, bilet de tren, cazare in strainatate, etc. sunt suficiente, impreuna, bineinteles, cu testul negativ PCR facut in ultimele 72 de ore pana la imbarcarea in avionul cu care ai venit in Romania. Stiu deja sute de persoane care au trecut asa si inclusiv cineva de la DSP mi-a scris pe Facebook si mi-a confirmat ca aceasta este procedura corecta.

– adultii nevaccinati sunt scutiti de carantina, daca sunt studenti – Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.1, litera n.

 daca ai avut Covid, dar nu te-ai testat PCR la momentul respectiv si nu ai fost inregistrat oficial ca bolnav in ultimele 90 de zile, ca sa poti fi scutit acum de carantina poti arata acest lucru printr-un test de anticorpi facut in ultimele 14 zile. Prin urmare, daca vacanta ta intr-o tara de pe Lista Galbena este mai scurta de 14 zile iti recomand sa iti faci testul acesta de anticorpi in Romania, inainte de plecare, ca sa nu mai umbli sa il faci in strainatate la retur. Teoretic, asa cum este precizat in Hotararea CNSU 9/11.02.2021 la articolul 2, aliniat 5, punctul C, daca ai testul de anticorpi si prezinti acesti anticorpi inca in sange, atunci esti exceptat atat de la testul PCR la retur, cat si de la carantina la sosirea in Romania. Aici trebuie sa fac o precizare – in aplicatia IATA, pe care o folosesc majoritatea functionarilor de la ghiseele de check-in din lume ca sa vada ce restrictii sunt pentru fiecare tara, deocamdata aceasta exceptie nu apare, adica nu apare ca daca ai testul de anticorpi te poti imbarca fara test PCR, insa incerc de cateva zile sa intru in legatura cu IATA ca sa isi actualizeze aplicatia. Deocamdata e riscant, asa ca v-as recomanda sa va faceti si testul PCR la retur, daca nu aveti la voi un test pozitiv de maxim 90 de zile (dar nu mai nou de 14 zile). Daca se va schimba ceva voi updata acest articol.

UPDATE 30 MARTIE: A fost adaugata exceptia de la testare si carantinare si pentru cei care un test IG pozitiv, efectuat cu maxim 14 zile inainte, plus s-au mai adaugat ca exceptie si cei care au avut COVID si au un „certificat ca s-au recuperat medical”. Las mai jos printscreen-ul de pe site-ul IATA.

 sunt scutite de la carantina TOATE FAMILIILE care se intorc in tara din Zona Galbena si care au copii minori la scoala (sunt exceptati atat parintii-insotitori, cat si copiii). Hotararea CNSU 9/11.02.2021 spune la articolul 4, aliniat 1, litera N acest lucru. Am vrut sa fiu sigur si am intrebat la IGSU si la DSP, iar acestia mi-au confirmat in scris. Atasez confirmarile mai jos la acest articol, in caz ca veti avea nevoieStiu deja multe astfel de familii care s-au intors in tara din tari de pe Lista Galbena, au aratat carnetul de elev sau adeverinta de la scoala (privata sau de stat) si au intrat cu totii fara carantina in Romania. Cum in Romania sunt peste 3,5 milioane de elevi si studenti, iar fiecare in calatorie poate sa fie insotit daca este minor de bunici, parinti, etc, rezulta ca doar de aici sunt scutiti de la carantina vreo 10 milioane de romani. Desigur, ne referim acum la familiile care calatoresc impreuna cu copiii scolari (elevi-studenti)…nu e valabil daca te intorci doar tu ca parinte din strainatate si copilul scolar a fost acasa, ci doar daca ai calatorit tu ca parinte/insotitor/bunic cu acel elev-student.

 cei care se intorc din Zona Galbena, dar au stat in Zona Verde 14 zile (asta nu prea o inteleg, nu stiu ce a vrut sa spuna poetul la articolul 4, aliniat 1, litera A,, dar in fine – cred ca se refera la tranzit, probabil a vrut sa faca mai clar faptul ca daca tu te intorci dintr-o “tara verde” dar tranzitezi o “tara galbena”, atunci e evident ca nu trebuie sa stai in carantina). Deci daca, de exemplu, te intorci din Tanzania/Zanzibar sau Mexic (“tara verde”) si tranzitezi Qatar sau Franta/Olanda, “tara galbena”, nu trebuie sa stai in carantina.

– elevii sau studentii la zi, precum si insotitorii acestora. Dovada se face cu carnetul de student/elev si ca sa fie logic articolul 4, aliniat 1, litera N eu deduc ca intoarcerea in Romania nu ar trebui sa fie intr-o vacanta scolara, ci in perioada de studii, ca sa se poata aplica ce scrie aici: „se deplasează pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori”.

– persoanele aflate in TRANZIT in Romania pentru 24 de ore. Demonstrezi ca esti in tranzit cu orice fel de bilet de avion sau alta legatura care arata ca vei iesi din tara in 24 de ore.

 cetatenii care demonstreaza ca au fost plecati in interes de serviciu (de exemplu semnare sau negociere contract) si au un test negativ la retur facut cu maxim 72 de ore inainte. Daca cineva imi poate spune cum ai putea demonstra ca ai NEGOCIAT un contract, i-as da un premiu NOBEL. Daca ai semnat contractul, atunci il arati, dar daca “l-ai negociat”, atunci este oare suficient o fotografie de la o cafenea cu partenerul (de business) imbracat in tricou sau trebuie doar o poza dintr-o sala de sedinta imbracati toti la costum? Exceptia este la articolul 4, aliniat 1, litera V.

– copiii care au sub 3 ani sunt exceptati de la a face testul PCR la returul in Romania. La sosire, masura care li se aplica copiilor sub 3 ani este identica cu a parintilor, adica daca sunt parinti studenti sau vaccinati sau care au avut Covid, atunci nici ei si nici copiii sub 3 ani ai lor nu stau in carantina (articol 2, aliniat 2 din Hotararea CNSU Nr 9/2021). De la 6 ani incolo iar este clar, pentru ca sunt copii-elevi, care merg la scoala, deci iar sunt scutiti de la carantina, atat ei cat si parintii lor insotitori. Insa singurul lucru care nu este clar inca este ce se intampla cu copiii intre 3-6 ani, pentru ca ei nu sunt nici elevi si nu par sa fie exceptati nici pe baza de alt criteriu. Parerea mea este ca pur si simplu au fost uitati pe din-afara. Am scris pe acest subiect la IGSU si la INSP/DSP si nu mi s-a spus nimic concret, ci m-au trimis la Legea Educatiei. Parcurgand acea lege, in opinia mea, copiii 0-6 ani nu sunt considerati elevi, ci anteprescolari si, respectiv, prescolari, ceea ce inseamna ca nu sunt vizati de exceptiile de la carantina.

De asemenea, UN ALT LUCRU OK, care a fost modificat: daca nu va incadrati in niciuna dintre exceptiile de mai sus si sunteti, astfel, nevoiti sa prezentati un test negativ PCR atunci cand porniti spre Romania dintr-o zona galbena (pe cale aeriana sau terestru) si sa stati in carantina, atunci veti sta doar 10 zile in izolare, in loc de 14 cum era pana acum, si NU mai exista obligativitatea de a face al doilea test in ziua 8 de izolare ca sa iesiti in ziua 10. Se considera suficient testul negativ prezentat la imbarcare (Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.2, alin.1)

Si pentru ca tot a venit vorba de testare, iata cine este exceptat de la prezentarea unui test negativ PCR la intrarea in Romania din Zona Galbena: 

.

 cei care se afla la minim 10 zile de la doza 2 de vaccin si demonstreaza cu documente elocvente. Dovada efectuarii vaccinului, inclusiv data administrarii celei de a 2-a doze se realizeaza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitara care l-a administrat, din Romania sau din afara tarii;

– cei care au avut Covid in ultimele 90 de zile (numarate de la data testului pozitiv!) si pot sustine acest aspect prin prezentarea documentelor edificatoare: testul pozitiv, biletul de externare din spital etc sau este verificat in baza de date Corona-forms.

 copiii sub 3 ani (asa scrie in lege, desi in aplicatia IATA scrie copiii sub 4 ani).

Atentie! Aceasta exceptare de la testare si carantina este doar la intrarea in Romania dintr-o Zona Galbena, adica pentru RETUR. Nu este neaparat valabila si pentru calatoriile DUS, spre orice tara din lume. Fiecare stat are propriile reguli atunci cand intri in tara respectiva. Verificati cu agentia de turism ori pe site-urile oficiale inainte de a efectua orice deplasari! Si nu uitati sa plecati mereu cu asigurare de calatorie si asigurare storno cu Clauza Covid. 

UPDATE 03.04: Informatia cu intrarea listei galbene in vigoare la 3 zile de la publicare nu mai este valabila in acest moment. A fost astfel o perioada (la momentul scrierii articolului asa stateau lucrurile, insa acum s-a revenit la 24h de la publicarea listei pentru statele nou intrate, in vreme ce daca o tara iese de pe lista galbena, ridicarea restrictiilor aferente se aplica imediat. Las mai jos si un printscreen de pe pagina CNSCBT unde este specificat acest lucru.

Lista Galbena intra in vigoare la 3 zile de la publicare

Voi updata acest articol pe masura ce apar modificari. Imi doresc sa fie cat mai util celor interesati si ma bucur ca mai primim si vesti bune cu privire la carantina si lista galbena, cum ar fi aceste exceptii, dar si faptul ca incepand cu 11 Februarie 2021 Lista Galbena nu va mai intra in vigoare in 24 de ore de la publicare (sau chiar instantaneu, cum au mai fost cazuri), ci peste 3 zile, asa cum era absolut logic si normal sa se intample, pentru a da timp tuturor celor aflati in strainatate sa se ,,organizeze”.

Cele 3 zile sunt valabile pentru tarile nou introduse pe lista, iar in cazul tarilor care ies de pe lista se aplica imediat, din fericire. De exemplu, daca Rusia este introdusa pe lista galbena pe 19.02.2021, atunci toate prevederile cu privire la Rusia intra in vigoare pe 22.02.2021. Daca, in schimb, Maldive iese de pe Lista Galbena pe 19.02.2021, atunci restrictiile sunt ridicate si noile conditii sunt puse in aplicare de a doua zi, 20.02.2021.

Hotararea CNSU Nr. 9/11.02.2021 o gasiti aici.

Iar in loc de incheiere, las o ,,dorinta”, ce sper ca o vom vedea in practica intr-un timp cat mai scurt si pe care o tot mentionez deja de ceva vreme, insa acum este ,,sustinuta” si de Consiliul Mondial al Turismului, care propune Guvernelor ca tarile sa nu mai fie bagate la gramada pe tot felul de liste rosii sau galbene, ci fiecare pasager sa fie tratat individual, in functie de locul de unde vine. Asa mi s-ar parea cel mai corect fata de toata lumea si totodata, mai ales in contextul neclaritatilor legislative de acum, cel mai simplu si eficient. Listele Galbene deja sunt inutile, atata timp cat virusul acesta exista peste tot in lume si ai transmisie comunitara la tine in tara.

Ce faceti daca ati avut COVID in ultimele 90 de zile, nu aveti test PCR efectuat in ultimele 72h si zburati spre Romania din Zona Galbena, iar functionarul de la ghiseul de check-in nu stie ca sunteti exceptat de la testare?

Daca sunteti in situatia sa va imbarcati intr-un avion ca sa zburati spre Romania din Zona Galbena si daca functionarul de la ghiseul de check-in de oriunde din lume NU STIE despre aceste exceptii, atunci sa le aratati site-ul IATA unde au toate aceste informatii, iar site-ul este folosit de toate companiile aeriene membre IATA. Las mai jos un printscreen:

Deci, daca aveti rezultatul PCR pozitiv din ultimele 90 de zile (dar nu mai devreme de 14 zile), atunci puteti arata la imbarcare acest rezultat si nu mai este nevoie sa va faceti test PCR pentru imbarcare. Nici nu veti sta in carantina la sosirea in Romania. Asta este valabil pentru cei care au avut Covid si S-AU TESTAT atunci cand au avut. Insa mai sunt multi care stiu ca au avut COVID, dar nu s-au testat PCR la timpul potrivit – in cazul lor, isi pot face un test de anticorpi la plecarea din Romania, care daca va fi in perioada de valabilitate de 14 zile la returul in Romania nu va mai fi nevoie de carantina daca ai anticorpi (iar in acest caz la imbarcare in avion la retur spre tara, opinia mea este ca deocamdata trebuie sa ai si testul Covid negativ, pentru ca, asa cum scriam mai sus aceasta actualizare nu apare pe aplicatia IATA si lasa loc la interpretari la functionarul de la ghiseul de check-in).”

Sursa: razvanpascu.ro

Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!