Telefonia mobilă, subiect tabu în Turcia | Cât te costă propriul telefon

Unul dintre cele mai controversate subiecte în ceea ce privește călătoria sau stabilirea în Turcia o reprezintă telefonia mobilă. ? Să vă povestesc cum stau lucrurile:
♡ dacă vii în vacanță sau city break ai de ales între a folosi roaming-ul din România ( care între timp s-a ieftinit,vezi poza ), fie îți achiziționezi o cartelă pe baza pașaportului ( vodafone- 150 tl). ?
♡ dacă stai căteva luni sau permanent în Turcia reține că ip-ul telefonului tău românesc are valabilitate doar 90 zile (3 luni), ulterior va fi inchis; sim-ul românesc va fi valabil, însă telefonul nu. Astfel recomand achiziționarea altui telefon de aici sau înregistrarea aceluia existent, însă vă avertizez că taxa de înregistrare este de 2500 tl( faceți un calcul și vedeți dacă se merită), taxă care observ că se schimbă după bunul plac al autorităților.?
☆dacă ai mai multe telefoane pe care le poți schimba la fiecare 3 luni, o perioadă poți supraviețui așa ?
☆în poză observați 2 tipuri de prețuri, primul pentru abonament, al doilea pentru cartelă sim
In Turcia există următoarele rețele de telefonie mobilă: Turkcell, Turktelekom, Vodafone, etc… Există diferențe destul de mari după părerea mea, între România și Turcia, legat de prețurile abonamentelor sau al telefoanelor. Din păcate există mai multe taxe pe care statul le cere astfel că prețul final al unui telefon este cu minim 20% mai mare decât in România. Spre exemplu, telefonul meu favorit, Samsung S20 dual sim 128GB are următoarele prețuri:
Prețul acestuia în Turcia este de 4400 lei cu aceleași caracteristici, pe când în România valoarea acestuia este de 3999 lei. Revenind la rețele mobile, Turcia încă utilizează rețeaua 4g, iar oferta abonamentelor sau cartelelor prepay nu este atât de bogată precum în România.
Luăm în considerare prima ofertă Turkcell 23.5 ron cu 8gb internet și 1000 minute în orice rețea și atât.
 
 La Telekom abonamentul de 6 eur ∼ 29 ron include minute naționale nelimitat, internet nelimitat, sms nelimitat naționale și 100 minute internațional zona SEE și zona 1.  Același lucru se întâmplă și la cartele prepay.
Lucrul pentru care am suferit cel mai mult de când m-am mutat în Turcia a fost internetul. Este slab în comparație cu România, viteza redusă, scump și fără prea multe bonificații. Și când spun internet, mă refer și la wi-fi de acasă care mi-a cam mâncat sufletul…
Ai nevoie de ajutor? Scrie-i Dianei acum!